Een grillige periode op de beurs, wat doet dat met onze drie beleggers?

Een nieuwe week, een nieuwe update! Hoe gaat het nog met onze drie beleggers? Wat zijn de vooruitzichten, voelen ze zich al wat thuis in de wereld van beleggen en kunnen ze de spanning van een woelige beursperiode de baas? We legden ons oor bij hen te luisteren.

 

Brexit

Moeten we ongerust zijn?

De beurs lijdt duidelijk onder de sociaal-economisch woelige tijden. Er is de Brexit die op til staat, de begroting in Italië die moeilijke tijden doormaakt, de Europese crisis, de stijgende olieprijzen die gepaard gaan met de protesten van de gele hesjes-beweging en dan zijn er ook nog de verschillende handelsoorlogen tussen de Verenigde Staten, China en Europa, ... “Door die omstandigheden verhoogt de kans op economische vertraging, waardoor de vooruitzichten op de winsten van aandelen minder gunstig zijn. De markt anticipeert daar dan weer op, waardoor de koers daalt”, legt Stijn Ceelen, country manager van BinckBank, uit.


En die dalende lijn trekt zich verder door in het budget van onze kandidaten – al is dat bij zelfbelegger Pieter in iets mindere mate het geval. Onze drie beleggers zijn dan ook erg alert en voelen toch een zekere spanning. Latenbelegger Sophie vraagt zich af of ze zich zorgen moet maken. “Zowel bij Filip als bij Sophie is er maar een beperkt verlies van rond de 1%. Zorgen hoeven ze zich daarover niet te maken. Op de beurs heb je nu eenmaal altijd winnaars en verliezers. Bovendien wordt er wel nog steeds relatief veel verkocht en verwacht ik dat – eenmaal de storm wat is gaan liggen – de beurs weer positief zal reageren”, aldus  Stijn. De reactie van onze Charlie Chill Sophie daarop? “Oef, ik hoef dus niet ongerust te zijn!” 


Pieter

De kat uit de boom kijken

Hoewel er geen reden tot paniek is, zijn onze beleggers toch op hun hoede. “Ik was terug actiever aandelen beginnen te kopen, maar na één dag kreeg ik schrik. Alle dingen die ik aangekocht had, gingen achteruit! Daarom ben ik even gestopt en wacht ik liever wat af”, aldus samenbelegger Filip. 

Als ervaren rot in het beleggen vindt onze Elliott Expert Pieter dat het allemaal nog meevalt met die koersdalingen: “Het voordeel is dat we nu goedkoop aandelen kunnen kopen, dus dat is mooi meegenomen. Al hoeft het natuurlijk niet veel goedkoper meer te worden.” Toch is ook hij voorzichtig in zijn aanpak. “Mijn strategie is om stap voor stap bij te kopen, zodat ik wat meer risicospreiding heb”, zegt Pieter. Pieter en Filip hebben inmiddels wel geleerd dat transactiekosten zwaarder doorwegen als je voor kleinere bedragen aankopen doet: je moet dan met een straf rendement komen om die impact weg te werken.  
 

 

FITNESS

Is diversificatie het geheim van succesvol beleggen?

Zowel Pieter als Filip hebben nu ongeveer 50% van hun budget belegd. Hoewel ze dus nog heel wat beleggingen kunnen doen, ziet hun lijstje met aankopen er toch al best gevarieerd uit. “Ik kocht aandelen bij een telecombedrijf, een consumptiegoederenbedrijf, in de auto- en de technische sector, ... Nu wil ik graag mijn lijstje aanvullen met een bedrijf dat inspeelt op gezondheid. Een fitnessketen, misschien”, aldus samenbelegger Filip. 

“Bij het beleggen, moet je diversifiëren”, weet ook latenbelegger Sophie. Al waarschuwt Stijn dat voorzichtigheid ook bij deze aanpak geboden is: “Soms gaan mensen bij het diversifiëren plots veel winst maken op één aandeel, waardoor ze risico’s beginnen nemen en alles inzetten op dat aandeel. Onthoud steeds dat de beurs een grillig beestje is: soms maak je veel winst, maar evengoed kan de waarde van de effecten in je portefeuille dalen.” Als Elliot Expert weet Pieter dat het om de volledige portefeuille gaat en dat het niet draait om één aandeel. “Net door mijn portefeuille zo te spreiden, kan ik af en toe risico’s nemen. De standvastige en de beredeneerde investeringen houden elkaar in evenwicht.”
 

 

academy

Onbekend maakt onbemind

Momenteel investeert onze Samuel Split Filip zijn budget vooral in aandelen van individuele bedrijven. Daarbij gaat hij net als zelfbelegger Pieter af op het gevoel dat hij bij een bedrijf heeft. Hoe ziet de geschiedenis van het bedrijf eruit? Heeft hij zelf positieve ervaringen met het bedrijf? Wat zeggen experten erover in de gespecialiseerde pers? En wat vinden zijn vrienden ervan? Dat zijn zowat de vragen die doorslaggevend zijn bij een aankoop. Filip durft niet echt af te wijken van deze tactiek door zijn gebrek aan kennis. “Als ik een beslissing niet goed genoeg kan beargumenteren, vind ik dat ik het beter niet doe”, meent hij. 


Het grootste probleem? Tijdsgebrek! “Als je het goed wilt doen, moet je je er echt op kunnen toeleggen. Ik wil meer informatie opdoen, maar dat vergt veel tijd”, aldus samenbelegger Filip. Stijn Ceelen raadt de beleggers dan ook aan om een kijkje te nemen op de site van Binck Academy: “Daarop vind je een ton aan informatie. Zo heb je de Beleggersbarometer  die je een zicht geeft op hoe onze klanten tegenover bepaalde aandelen staan en de Beurswijzer die je toont waarin de ‘grote jongens’ van de fondshuizen investeren.” 


Misschien geeft de Binck Academy onze beleggers wel een aantal nieuwe inzichten, waardoor ze afwijken van hun patroon. Vertrekken ze volgende week eens vanuit de sector en niet vanuit het bedrijf voor een aankoop? En durven ze naast aandelen ook investeren in bijvoorbeeld trackers of beleggingsfondsen? Je leest het in de volgende update!

Belangrijke informatie

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank.
De resultaten die in deze bijdrage worden weergegeven, zijn resultaten behaald in het verleden en vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.
Aan de dienstverlening zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijst in het Documentencenter op www.binck.be.