Een nieuw beursjaar! Wat zijn de goede voornemens van onze drie beleggers?

De kroketten zijn verteerd, de cadeautjes zijn uitgepakt én de goede voornemens zijn gemaakt. 2019 is officieel van start gegaan en op de beurs is dat niet anders! Tijd dus om een babbeltje te slaan met Sophie, Pieter en Filip over hun voornemens en vooruitzichten voor het nieuwe beursjaar.

 

voornemens en vooruitzichten

Goed begonnen is half gewonnen

Om het jaar goed te beginnen, maakten onze drie beleggers – net zoals vele anderen – een aantal goede voornemens. Zo wil Sophie in 2019 vooral haar positieve ingesteldheid en relativeringsvermogen behouden. ‘Ik geloof erin dat alles altijd goed komt’, aldus Sophie. ‘Al is dat natuurlijk ook wel het voordeel van ‘laten beleggen’: ik hoef mij nergens druk in te maken’, voegt ze al lachend toe.

Dat voordeel hebben Filip en Pieter inderdaad in mindere mate, maar dat wil niet zeggen dat zij het hoofd laten hangen. Zo is ook zelfbelegger Pieter vastbesloten om, ondanks de woelige tijden op de beurs, toch positief te blijven. ‘Mijn goede voornemen is om uit het dal te klimmen. Het kan nu wel even slecht gaan, maar ik geloof niet dat dat eeuwig zo zal blijven’, aldus Pieter. Ook samenbelegger Filip neemt die houding aan: ‘Het enige wat je leest zijn negatieve berichten, maar dat is normaal. Het gaat gewoon slecht! Toch heb ik er vertrouwen in dat alles wel weer omhoog zal gaan’, vertelt Filip.

 

bij een aan- of verkoop eens op te schrijven waarom je het juist doet

Beleggen, da's durven

Als we verder doorvragen naar hoe ze die voornemens dan concreet willen realiseren in 2019 komt zowel bij Pieter als Filip naar voren dat ze meer willen durven. Het gaat inderdaad niet goed met de beurs, maar dat mag je niet verlammen als belegger. Toch is dat niet altijd eenvoudig: ‘Ik lees me in en neem me dan voor om écht een aankoop te doen. Maar op het laatste moment denk ik: ‘Oei, misschien toch niet vandaag!”, geeft Filip, onze Samuel Split, aan.

Country manager Stijn Ceelen waarschuwt voor die neiging om je te laten leiden door je emoties: ‘Filip lijdt een beetje aan wat ze behavioral finance noemen. Je hebt de cijfers bekeken, een analyse gemaakt en weet wat je moet doen. Toch doe je het dan niet, omdat het sentiment negatief staat en ‘iedereen’ afwacht’, legt Stijn uit. ‘Het is eigenlijk een vorm van groepsdruk waardoor je tegen beter weten in geen actie onderneemt en dat is fout’, vult onze country manager aan. Toch is het geen abnormale reflex: behavioral finance is een wijdverspreid fenomeen waar al veel onderzoek naar gedaan is. De enige boodschap die Stijn daaromtrent kan meegeven? Durf! Als zwart op wit staat dat je het moet doen, doe het dan ook en laat je niet leiden door emoties of groepsdruk.

Om zijn raad kracht bij te zetten, haalt Stijn het volgende aan: ‘Beeld je eens in dat je al pakweg 40 jaar op de beurs zit. Als je daaruit de vijf beste en de vijf slechtste beursdagen zou filteren, wat denk je dan dat een grotere impact heeft op je rendement: de vijf slechtste dagen of de vijf beste dagen missen? Door de vijf beste beursdagen te missen is de impact op je rendement veel groter dan door de vijf slechtste. Je moet dus wél durven!’

Een belangrijke kanttekening die daarbij gemaakt moet worden, is dat je de risico’s niet uit het oog mag verliezen. Gewoon in het wilde weg beleggingen doen, is namelijk ook geen goed idee. ‘Het is handig om bij een aan- of verkoop eens op te schrijven waarom je het juist doet. Op die manier heb je een soort dagboek waarnaar je kunt teruggrijpen als je nog eens eenzelfde soort aan- of verkoop wilt doen. Dan weet je meteen of het een goed idee is of niet’, aldus Stijn. Verder raadt Stijn in dat opzicht nog aan om gebruik te maken van benchmarks waaraan je kunt aftoetsen of je goed bezig bent.

 

Andere oorden opzoeken

Andere oorden opzoeken

Verder zijn onze beleggers in 2019 van plan om andere oorden op te zoeken op de beurs. Dat maakt deel uit van hun voornemen om meer te durven. Tijdens de vorige update gaven ze nog aan dat het ‘onbekende’ best angstaanjagend is. Van de Europese en specifiek de Belgische beurs zijn onze drie beleggers goed op de hoogte. Ze kunnen er veel, snelle en relevante informatie over terugvinden en dat is niet altijd het geval voor de andere regio’s.

Zo is onze Samuel Split Filip vastbesloten om te beleggen in een beleggingsfonds dat investeert in de nieuwe zijderoute in China. Ook zelfbelegger Pieter heeft interesse in de Aziatische regio en denkt dat de Afrikaanse beurs eveneens verrassend interessante resultaten kan opleveren. Beide beleggers baseren zich op het boek ‘Factfulness: ten reasons why we’re wrong about the world – and why things are better than you think’ van Hans Rosling.

De auteur kaart in het boek de kracht van perceptie aan en de invloed daarvan op ons wereldbeeld. Ook country manager Stijn is fan van het boek: ‘Het probleem is dat we bij Afrika bijvoorbeeld meteen aan hongersnood of armoede denken, terwijl Afrika meer is dan dat en ook aan het ontwikkelen is. Als je kijkt naar het sociaal-economisch klimaat in België 100 jaar geleden en waar we nu staan... Dat is ook een wereld van verschil!’. ‘Op economische schaal kan de wereld onderverdeeld worden in drie lagen: developed countries zoals Noord-Amerika of Japan, emerging markets zoals Latijns-Amerika en Zuid-Oost Azië en tot slot frontier markets zoals Afrika en bepaalde delen in Azië’, vult Stijn aan.

Hans Rosling maakt in zijn boek duidelijk dat de markt de kracht van de opkomende middenklasse in die frontier markets onderschat, net door hun foute perceptie van die landen. Daardoor houdt de markt een stereotype prijszetting in stand. ‘Je kunt vandaag vrij goedkoop iets kopen dat dan superhard kan boomen eenmaal de markt zijn perceptie bijstelt. Op de lange termijn valt daar dus veel rendement uit te halen’, vertelt Stijn. ‘Het leuke is dat hoe minder mensen dit doorhebben, hoe lager de koersen staan. Tot nu natuurlijk, want met deze blog weet iedereen het!’, vult onze Elliott Expert Pieter al lachend aan.

Hulpmiddelen

Om de beleggers van hun ‘angst voor het onbekende’ af te helpen, geeft country manager Stijn de beleggers nog een aantal tips mee. Zo is er de Fundfinder van BinckBank die je helpt bij het kiezen van een beleggingsfonds aan de hand van een aantal parameters. Met die Fundfinder is het eenvoudiger om het bos door de bomen te zien in het overweldigende aanbod van mogelijke beleggingen.

Als je geïnteresseerd bent om te beleggen in een bepaalde regio, kan ook MSCI handig van pas komen. ‘MSCI biedt onderzoeksgedreven inzichten en tools aan voor beleggers. Zo vind je op hun website ook factsheets voor beleggingen terug waarop staat in welke regio ze zitten, welke sectoren, wat de koers/winst-verhouding is...’, aldus Stijn. ‘Interessant! Tegen volgende keer ga ik mijn aankoop écht doen!’, belooft zelfbelegger Pieter.

Belangrijke informatie

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Voor deze beleggersinformatie kan Binck geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.