Het lijkt weer beter te gaan met de beurs! Maar hoe gaat het met onze beleggers?

De dagen beginnen te lengen, de zon is weer wat meer van de partij en ook de beurs lijkt stilaan uit haar winterslaap te ontwaken. De vooruitzichten zijn dan ook weer wat gunstiger en de toon bij onze drie beleggers is hoofdzakelijk positief. Waarom? Dat lees je hier!

 

Binck Challenge yes

Hebben onze beleggers al iets bijgeleerd?

De Binck Challenge is nu al ruim drie maanden bezig. Onze beleggers hebben dus al een hele weg afgelegd en heel wat bijgeleerd. Wanneer we vragen wat Sophie, onze Charlie Chill, opgestoken heeft de afgelopen maanden, haalt ze het volgende aan: “Ik beleg misschien niet echt zelf als latenbelegger, maar dat wil niet zeggen dat je er niet mee bezig hoeft te zijn. Veel hangt van jezelf af en als het je niet interesseert, denk ik niet dat je een goede belegger kunt zijn.” Zelf is Sophie dus veel bezig met wat er gebeurt in de beleggingswereld en volgt ze de actualiteit goed op. Wat ze concreet over beleggen zelf geleerd heeft? “Ik denk dat er een aantal basisprincipes zijn in het beleggen: je moet geduld hebben, niet vergeten dat het iets op lange termijn is en je gebruikt het best geld dat je niet meteen nodig hebt”, aldus Sophie. “Dat wil trouwens niet zeggen dat beleggen enkel voor rijke mensen is weggelegd. Dat is een misvatting die ik graag de wereld wil uithelpen. Je hoeft geen miljoenen te hebben om te kunnen beleggen, alleen een gezonde interesse in beleggen én een beetje geduld”, vult Sophie aan.

Ook onze samenbelegger Filip en onze zelfbelegger Pieter hebben de afgelopen maanden iets bijgeleerd over beleggen. Zo nam Filip de les van country manager Stijn echt ter harte: “Het is inderdaad erger om de stijgingen te missen dan de dalingen. Daarom ben ik er deze week ook terug zonder vrees – maar niet zonder onbedachte rade natuurlijk – ingevlogen en kocht ik een tracker.” En die onbevreesdheid loont: “Die tracker was onmiddellijk het best presterende onderdeel in mijn portefeuille!”, aldus Filip. “Wat ik dus geleerd heb, is dat beleggen een andere manier van denken is. Je mag je niet laten leiden door emoties”, vult Filip nog aan. Ook zelfbelegger Pieter durfde de sprong te wagen na zijn gesprek met country manager Stijn en kocht een tracker. “Die tracker is echt een stap vooruit, ik had al meteen heel wat winst op één dag”, geeft Pieter aan. Al is hij wel nog steeds voorzichtig en terughoudend als het op dingen aankomt waar hij niet helemaal in thuis is: “Ik ben niet echt een korte-termijndenker, dus opties of turbo’s schrikken mij wel nog een beetje af.”

Effecten uitlenen

Bij Filip heerst dezelfde terughoudendheid tegenover opties, omdat hij er niet veel van afweet. Ook Securities Lending of het uitlenen van effecten kennen onze beleggers niet echt. Country manager Stijn legt uit: “Daarbij leen je eigenlijk effecten uit aan een derde partij in ruil voor een vergoeding, waardoor je mogelijk extra rendement genereert. Het is een beetje vergelijkbaar met een spaarrekening bij de bank. Al blijft het natuurlijk wel een belegging en is er dus iets meer risico aan verbonden. De bank leent het geld dat op de spaarrekening staat uit en in ruil daarvoor krijg jij rente. Ondertussen kun je het geld wel blijven gebruiken”, legt Stijn uit. Daarop reageert Filip eerder gereserveerd: “Ik vind dat allemaal zo dubbel. Je hebt zoveel mogelijkheden op de beurs en die hebben dan afgeleiden en die hebben op hun beurt dan weer afgeleiden. Ik word daar een beetje gek van. Dat is te veel voor mij”, aldus Filip. “Met opties is dat ook zo: je moet daar echt mee bezig zijn en iets vanaf weten om dat goed te kunnen. Je kunt toch niet alles weten en altijd van alles op de hoogte zijn?”, vult Filip aan.

 

Binck Challenge Filip

Zijn opties een optie?

Country manager Stijn snapt wel dat het soms wat overweldigend kan zijn, maar geeft ook aan dat het vooral om gezond verstand draait: “Je moet gewoon niet speculeren en idealiter neem je enkel opties als je minstens honderd aandelen bij één bedrijf hebt.” Zowel Pieter als Filip reageren daarop best verbaasd en vragen Stijn om meer uitleg. “Je hebt twee soorten opties: een call-optie en een put-optie. Beide kun je kopen en verkopen. Stel nu dat je een call-optie koopt op een aandeel voor € 70, dan heb je de mogelijkheid om dat aandeel te kopen voor € 70 tegen de einddatum. Als dat aandeel dan bijvoorbeeld aan € 75 staat, maak je dus eigenlijk € 5 winst. Omgekeerd: als je een call-optie verkoopt voor 70 € en het staat in de markt voor € 75, dan maak je technisch gezien misschien verlies. Maar je mag niet vergeten dat je wel een premie ontvangen hebt bij het verkopen van die call-optie. Daardoor wordt het gewoon een nuloperatie. Geen winst, geen verlies”, verduidelijkt Stijn. “Put-opties werken eigenlijk ongeveer hetzelfde. Als je een put-optie uitschrijft, dan geef je aan dat je een bepaald aandeel tegen een bepaalde prijs wil kopen, bijvoorbeeld aan € 30. Zit het aandeel tegen de einddatum boven die € 30, dan gaat de deal niet door. Zit de prijs eronder dan ben je wel verplicht om te kopen aan 30€, maar ook dan heb je weer de premie die dat compenseert”, vult Stijn aan.

De interesse bij zelfbelegger Pieter is gewekt, maar hij moet het wel even laten bezinken. “Dat zijn toch beleggingen waarbij je moet beginnen nadenken en anticiperen. Maar het klinkt wel interessant! Ik denk erover na”, aldus Pieter. Daarop geeft Stijn nog een tip: “Als je een optie koopt of verkoopt, gaat het steeds over honderd onderliggende aandelen. Eén optie is dus gelijk aan honderd aandelen. Daarom werk je het best enkel met opties als je ergens honderd aandelen van hebt, waar je wel al wat winst uit hebt gehaald, maar die je niet meer per se wil bijhouden. Als je ergens bijvoorbeeld maar tien aandelen van hebt, loop je de kans dat de optie uitgeoefend wordt en dat je dan plots ergens negentig andere aandelen in de markt moet gaan kopen om de deal na te kunnen komen”, geeft Stijn tot slot nog mee.

Benieuwd of onze beleggers overtuigd zijn en volgende keer de sprong durven wagen naar opties of het uitlenen van effecten? Hou onze website dan zeker in de gaten voor de volgende update!

 

Binck Challenge opties

Belangrijke informatie

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. Voor deze beleggersinformatie kan BinckBank geen enkele aansprakelijkheid aanvaarden. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Aan de dienstverlening zijn kosten en lasten verbonden die u kan raadplegen in de Tarievenlijst in het Documentencenter op www.binck.be.

Wat opties betreft, raadt BinckBank aan dat de belegger zich vooraf goed informeert en dat hij voorafgaand aan een transactie zijn kennis over opties dient te toetsen. BinckBank raadt af om in opties te beleggen wanneer men niet geslaagd is voor de kennistoets die BinckBank afneemt.