Hoe vergaat het onze beleggers na 3 weken Binck Challenge?

Op 5 november schoot de Binck Challenge uit de startblokken: onze drie beleggers kregen elk € 20.000 en mogen zich de volgende vijf maanden helemaal toeleggen op het beleggen ervan. Spannend! Maar hoe vergaat het Sophie, Filip en Pieter na de eerste weken van de Challenge? Schiet er nog iets over van hun € 20.000? Hebben ze niet te veel stress? En wat is hun tactiek? Kortom: wat zijn hun eerste Binck Challenge-ervaringen?

€ 20.000 rijker zijn, hoe voelt dat?

Zomaar € 20.000 krijgen om te beleggen, dat is niet niets. Wat doet zoiets eigenlijk met een mens? Latenbelegger Sophie was heel blij toen ze te horen kreeg dat ze mee mocht doen, maar blijft er tegelijk rustig onder – zoals het een echte Charlie Chill betaamt. “Ik heb de tijd om mij te verdiepen in het beleggen, terwijl mijn geld al aan het werk is. Echt veel stress heeft die € 20.000 mij dus nog niet gegeven”, aldus Sophie. 


De € 20.000 deed het hart van samenbelegger Filip wél wat sneller slaan. Hij start dan ook aan het avontuur met gemengde gevoelens: “Ik vind het allemaal heel spannend en superleuk, maar toen ik het bedrag kreeg, besefte ik plots: “wow, dat is veel geld!”. Filip is zich al volop aan het informeren over hoe hij de Challenge het best aanpakt en op welke manier hij een optimaal resultaat kan halen. 


Zelfbelegger Pieter voelt dan weer een enorme verantwoordelijkheid: “Ik ben het wel gewoon om te beleggen, maar nu komt er veel meer bij kijken! Ik heb een publiek én ik heb niet zelf moeten werken voor het geld. Als ik nu verlies maak, is dat niet alleen spijtig voor mij, maar ook voor jullie.” 

 

In de toekomst kijken

Wat onze drie beleggers verwachten van de Binck Challenge? Latenbelegger Sophie en samenbelegger Filip hopen er vooral veel van op te steken. Zo leerden ze bijvoorbeeld dat een winst van 4 à 5% al heel mooi zou zijn en hebben ze hun hoge verwachtingen van in het begin dus bijgesteld. 


Pieter is als Elliott Expert duidelijk al meer thuis op de beurs en haalt aan dat vijf maanden een redelijk korte periode is om écht nauwkeurige voorspellingen te doen. “De beurs is een rollercoaster en we zullen dus heel wat ups en downs meemaken. Door de Brexit, de handelsoorlogen en het feit dat de beurs al acht jaar stabiel is, hou ik mijn hart vast. Ik denk niet dat het een ‘walk in the park’ wordt en verwacht eigenlijk behoorlijk wat downs”, aldus Pieter. Daarom focust hij zich vooral op langetermijnverwachtingen en is hij benieuwd hoe het hem en zijn twee medebeleggers zal vergaan over een paar jaar.

 

Beleggen, hoe begin je daaraan?

Hoewel vooral zelfbelegger Pieter veel kennis over beleggen had, hebben latenbelegger Sophie en samenbelegger Filip al heel wat schade ingehaald. Onze beleggers zijn dan ook alle drie alert voor de grillen van de beurs. Ze beseffen dat niet alleen de Brexit en de handelsoorlogen, maar ook de nasleep van de verkiezingen in Amerika een invloed kunnen hebben op de beurs en dat ze daarnaar moeten handelen. Ze volgen hun beleggingen daarom op de voet via de applicatie van BinckBank. 

Hoe meer informatie je hebt als belegger, hoe beter je weet je waar je mee bezig bent en wat je kunt verwachten. Maar informatie vergaren, vraagt tijd. Vooral latenbelegger Sophie schrok daar in het begin even van: “Beleggen is echt een serieuze zaak waar je je tijd voor moet nemen.” 

Verder is het natuurlijk handig als je weet waar je de juiste informatie kunt vinden. Gelukkig zijn onze drie beleggers zo vriendelijk om hun bronnen te delen. Zo is het Mister Market Magazine volgens hen echt een aanrader. Zowel latenbelegger Sophie als zelfbelegger Pieter hebben zich geabonneerd op het magazine en ontvangen daardoor interessante updates over de beurs. “Pierre Huylenbroeck is een van de vaste journalisten bij Mister Market en hij legt alles heel vlot uit. Je begrijpt zijn artikels zonder dat je economisch geschoold hoeft te zijn”, aldus zelfbelegger Pieter. Ook een abonnement nemen op De Tijd vinden ze een slim idee.

Tot slot praten onze drie beleggers veel met vrienden of mensen in hun omgeving die iets van beleggen afweten. Al moet je daar soms mee opletten, volgens zelfbelegger Pieter: “Ik moet mijzelf censureren, anders praat ik te veel over beleggen en ga ik mijn vrienden vervelen.”

 

De beste tactiek

Wanneer we vragen naar haar tactiek, komt de Charlie Chill in latenbelegger Sophie naar boven. Ze vertrouwt erop dat BinckBank weet waar het mee bezig is en dat haar geld veilig is. Toch rust ze niet helemaal op haar lauweren en volgt ze wel goed op hoe haar portefeuille het doet. 

Samenbelegger Filip pakt het rustig aan en kijkt de kat uit de boom. Alles tegelijk beleggen, vindt hij te risicovol. Zeker omdat hij verwacht dat de dip in de beurs zich nog zal verderzetten. Hij heeft wel al een aantal investeringen gedaan, vooral in bedrijven waar hij een goed gevoel bij heeft en die dicht bij huis liggen. Zo kocht hij een aantal aandelen van Belgische en Duitse bedrijven. 

Zelfbelegger Pieter beaamt dat het slimmer is om je beleggingen te spreiden, omdat de beurs nu eenmaal grillig is. Pieter zoekt het net zoals Filip dicht bij huis en investeerde voornamelijk in Europese bedrijven. “Informatie van overzeese bedrijven bereikt je minder makkelijk dan informatie van Europese bedrijven. Daardoor weet je bij niet-Europese bedrijven niet altijd wat er speelt en dat is best risicovol”, aldus Pieter. Verder spreidde hij zijn beleggingen over verschillende sectoren: “Ik kocht al aandelen bij een bedrijf in de autosector, de immosector, computersector en een bedrijf van consumptiegoederen.” Op die manier heeft hij een heel uiteenlopend lijstje waar een paar risico’s tussen zitten, maar ook een aantal standvastige investeringen en een aantal investeringen die zeker gaan boomen. In tegenstelling tot onze Samuel Split, Filip, zit er bij Pieter dus wel degelijk een tactiek achter zijn aanpak. En hij laat zich niet van zijn stuk brengen: “Wat ik vooral geleerd heb in al die jaren op de beurs, is dat je je emoties volledig moet uitschakelen. Je mag je niet laten leiden door buikgevoelens, want dat is veel te risicovol.” 

Hou onze website in de gaten, want de volgende update krijg je op 11 december!

DISCLAIMER
Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank.