Onze drie beleggers? Die zien de Binck Challenge nog helemaal zitten!

Sinds het begin van dit jaar heeft de beurs een positieve wending genomen en dat is te merken in de portefeuilles van onze drie beleggers. Het gaat Sophie, Pieter en Filip voor de wind nu de laatste maanden van de Binck Challenge ingaan en dat stemt hen natuurlijk gelukkig. Wat ze verder nog te vertellen hebben? Dat lees je hieronder!

 

Onze drie beleggers zien de Binck Challenge nog helemaal zitten

Voorzichtig positief

Onze drie beleggers zijn blij om hun portefeuille na een aantal mindere maanden weer in stijgende lijn te zien gaan. Alle drie zijn ze dan ook zeer positief, al beseffen ze wel dat de beurs een grillig beestje is. “Ik ben heel blij, hoor! Maar ik ben er niet helemaal gerust in. Er zijn maar een paar kleine dingen nodig om te zorgen dat de beurs weer helemaal in elkaar stuikt”, haalt zelfbelegger Pieter aan. Ook bij samenbelegger Filip zit die schrik erin, maar hij merkt op dat hij meer gemoedsrust heeft dan Pieter dankzij zijn latenbeleggen-portefeuille. “Ik vind die split heel leuk, omdat het mij meer comfort geeft in het zelfbeleggen. Ik voel mij gesterkt in mijn eigen portefeuille door het vertrouwen dat BinckBank mij geeft, waardoor ik al eens sneller een risico durf nemen”, aldus Filip.

Latenbelegger Sophie heeft in dat opzicht nog het meeste vertrouwen van de drie beleggers. Het latenbeleggen-model is er namelijk op voorzien dat de beurs fluctueert. Gaat het goed met de markt, dan wordt er meer in het aandelenfonds gepompt. Als het slechter gaat met de markt, wordt er net meer geld in het obligatiefonds gestoken.

 

Onze drie beleggers zien de Binck Challenge nog helemaal zitten

Rendement en risico

Sophie merkt wel op dat ze minder straffe stijgingen doormaakt dan de twee andere beleggers, maar country manager Stijn nuanceert dat door te wijzen op het verband tussen risico en rendement.

Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sophie stijgt nu misschien iets minder straf dan Pieter en Filip, maar bij de dip van vorig jaar had zij ook minder schade geleden”, aldus country manager Stijn. “Je moet je niet blindstaren op het rendement en altijd het risico in je achterhoofd houden. Anders ga je domme dingen doen”, vult Stijn nog aan. In dat opzicht lijkt het hem interessant om na de Binck Challenge niet puur te kijken naar het rendement, maar de drie portefeuilles van de beleggers ook eens naast elkaar te leggen en te kijken hoe het rendement zich verhoudt tot het risico.

Of het dan beter is om altijd op safe te spelen? Zeker niet. Het beste dat je kunt doen, is diversifiëren. Dat heeft Filip steeds gedaan. Daardoor zitten er in zijn portefeuille een aantal sterkhouders die de boel recht houden én een aantal risico-aankopen. Die laatste brengen meer op, maar zijn dus ook heel wat gewaagder. Filip geeft aan dat af en toe een risico durven nemen het voornaamste is dat hij geleerd heeft uit de Binck Challenge.

Country manager Stijn polst zowel bij Pieter als Filip nog even of ze de securities lending of het uitlenen van effecten aangezet hebben, zoals in de vorige update besproken werd. Pieter heeft die inderdaad ingeschakeld en er al wat winst mee gemaakt. Filip heeft er zich nog niet echt in verdiept en het uitlenen van effecten dus nog niet ingeschakeld. “Securities lending is eigenlijk iets heel handig. Het is de ideale manier om met redelijk weinig moeite extra rendement uit je portefeuille te halen”, aldus Stijn. Stijn geeft wel nog aan dat veel van het rendement natuurlijk afhankelijk is van het soort aandelen dat je hebt. “De meeste mensen in België hebben vrij conservatieve aandelen die niet zo snel uitgeleend worden. Het is vooral in de biotechsector dat je in België behoorlijke rendementen uit het lenen van effecten kunt halen”, geeft hij nog mee.

BinckBank staat je bij in het beleggen

Niet alleen aan onze drie beleggers in de Binck Challenge geeft BinckBank nuttige beleggingsinfo, ook andere latenbeleggers krijgen sinds kort een nieuwsbrief in hun mailbox met handige beursweetjes en tips. Zowel Sophie als Filip mochten die al ontvangen en waren er tevreden mee. Vooral Filip geeft aan dat de nieuwsbrief hem wat heeft bijgebracht: “Het is niet altijd eenvoudig om mee te zijn met de beursactualiteit. Zeker als het even wat drukker is op het werk of in mijn privéleven, kan ik al eens vergeten om het beursnieuws op te volgen. Door die nieuwsbrief was ik toch op de hoogte van een aantal relevante zaken en had ik iets meer gemoedsrust.”

Zelfbelegger Pieter luistert geïnteresseerd mee. Hij zou zo’n brief ook interessant vinden. “Vooralsnog sturen we de nieuwsbrief enkel naar de latenbeleggers, omwille van hun specifieke beleggersprofiel”, legt Stijn uit. “We zijn wel van plan om de brief uit te breiden naar de zelfbeleggers, omdat we er voor al onze beleggers willen zijn. Je kunt alle informatie trouwens ook op onze website vinden onder Binck Academy”, vult hij nog aan. Filip vindt die betrokkenheid erg belangrijk en ook Pieter geeft aan dat hij veel aan de begeleiding heeft gehad van BinckBank tijdens de Binck Challenge.

Benieuwd naar het vervolg? Hou onze website dan zeker in de gaten voor de volgende update!

Belangrijke informatie

Dit artikel is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het uitvoeren van bepaalde beleggingen in hoofde van BinckBank. BinckBank wijst erop dat de dienstverlening Laten Beleggen bedoeld is voor beleggers met een beleggingshorizon die minstens 3-5 jaar bedraagt.. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.